Thought Leadership

Wat is microlearning?

Microlearning (met de micro van microscoop) is het gebruiken van kleine stukjes content om iemand één bepaald ding bij te brengen. Het duurt soms maar een minuutje om dat te lezen, te bekijken of beluisteren. En je leert er één strak afgebakend en duidelijk omschreven probleem mee oplossen.

Bram Van den Borre
,  
E-learning specialist

Is microlearning de toveroplossing? Zal ik mijn powerpoint nu over 24 microlearnings verdelen?

Microlearning werkt het best wanneer je het kan inzetten op plaatsen en vooral momenten waarop de nood het hoogst is. Die '5 Moments of Need' hé?Stel dat jij op kantoor al een kwartier worstelt met een draaitabel in MS Excel, en je krijgt dat ding maar niet gedraaid. Hoe heerlijk zou het dan niet zijn om een lekker kort stukje content te vinden dat jou precies dit uitlegt!

We hebben het allemaal al meegemaakt. En vervang 'draaitabel in MS Excel' dan gerust door 'machine instelling' of duizend andere dingen. In mijn geval eindigt dat kwartier frustratie na 6 minuten (ik heb niet zo veel geduld) op YouTube waar ik dan een uur later nog kattenvideo's zit te kijken. Dan heb ik wel geduld. Maar ik heb wel de oplossing gevonden. YouTube is dan ook een van de grootste LMS'en of MOOC's van onze planeet.

Zou het dan niet fantastisch zijn mocht jij een gelijkaardig probleem op jouw werkplek even snel kunnen oplossen, met een netjes opgemaakt, gecureerd en geserveerd stukje microlearning?

Wat en wanneer?

Wat en wanneer?

Wat heb je nodig?

Een stukje microlearning toont jou precies die info die jij nodig hebt. Geen ellenlange introductie, geen opsomming van de leerdoelen, geen mooie navigatie met 3 niveaus. Enkel dat wat je nodig hebt. Mocht je er 1 zin, of 1 foto uit verwijderen, zou het niet bruikbaar zijn. Precies genoeg dus. Dát is een goed stukje microlearning. En dat kan een mooi opgemaakte animatie met voice over zijn. Maar evengoed werkt een duidelijke PDF, een videootje dat iemand met de smartphone filmde, of korte tutorial.

Wanneer heb je het nodig?

Dit stukje microlearning kan je net op het moment dat je het nodig hebt, snel terug vinden en consumeren. Denk even aan je thuissituatie. Hoe moet je nu weer die koffiezet ontkalken? Of wat betekent dat rode lampje op de wasmachine dat nog nooit eerder brandde? Als je dan op 2 minuutjes de correcte informatie terug vindt, heb je een prima stukje microlearning achter de kiezen. No hassle, just content.

Hoe je het gebruikt

En niet onbelangrijk natuurlijk is de 'hoe'. Met two-factor-authentication inloggen op een company laptop, om dan naar het LMS te surfen en in 'My Learning' op zoek te gaan naar 'fast learnings', dat is niet handig. Dit type 'just in time' learning moet via om het even welk toestel te raadplegen zijn. Een QR scannen met de smartphone, een rechtstreekse link in die moeilijke bedrijfstoepassing, of waarom geen bluetooth token bij een machine of aan de ingang van het magazijn?

Misschien hoeft dat zelfs niet in een LMS of een LXP of ander acroniem te staan. Als de inhoud niet bedrijfsgevoelig is, kan die misschien ook op YouTube of Vimeo staan.

Hoe je het gebruikt
Content boven looks

Content boven looks

Als creatief bureau is het onze specialiteit om mooie, leuke leermomenten te bouwen. En uiteraard hoeft een microlearning niet per definitie lelijk te zijn. Maar hier primeert toch vooral de snelheid en het gemak voor de gebruiker. Die moet in quasi één oogopslag te weten komen wat nodig is.

De kracht van motivatie

Er is al veel onderzoek gebeurd naar hoe mensen het liefst leren, hoe de retentie (wat blijft hangen) het hoogst is, dus hoe een leermoment het meest effectief is. En een van de grote factoren is motivatie. Als iemand overtuigd is van het nut van een stuk leerinhoud, zal die daar ander naar kijken dan wanneer het gaat over de verplichte jaarlijkse compliance training. En is de motivatie ooit hoger dan wanneer je voor een machine of een stuk software staat, en je hebt geen idee wat de volgende stap is?

Axele on-the-job

Er zijn veel mogelijke manieren om een microlearning aan te bieden. Je vind daarvoor dedicated tools, of je bouwt het in je favoriete tool, Axele-on-the-job!
In de auteursomgeving kan je heel snel en eenvoudig branching scenario's aanmaken, waarmee je iemand door een bepaald proces of probleem gidst.

Om het nog even over het ontkalken van een koffiezet te hebben, kan je deze keuzes hebben:

  1. Welke type machine heb jij? Je krijgt de keuze uit 4 types. Op basis van die keuze zal de inhoud van de volgende slides verschillen.
  2. Is het capsulebakje leeg? Ja, dan toon je de volgende stap - nee, dan toon je 10 seconden video hoe je dat bakje losmaakt.
  3. Vul de watertank half met water. Je krijgt 3 foto's die tonen hoe je de tank losklikt en onder de kraan vult.
  4. Giet de inhoud van een zakje ontkalker in de watertank. 1 foto van deze actie.
  5. Druk op de toetsencombinatie A+B+C en start het proces. Je ziet een video van iemand die de knopjes indrukt, en de machine start te ontkalken.

Eens alle stappen zijn aangemaakt, kan je bijvoorbeeld een QR code genereren die linkt naar de inhoud. En die hang je daarna in de buurt van de koffiemachine op.

Axele on-the-job

Geïnteresseerd in meer Epyc inspiratie?

Epyc & Axians: een sterk partnership voor doeltreffende opleidingen en interactieve instructies
June 11, 2024

Epyc & Axians: een sterk partnership voor doeltreffende opleidingen en interactieve instructies

Epyc Solutions en Axians, merk van VINCI Energies voor bedrijfsgerichte ICT oplossingen, slaan de handen in elkaar voor de verdere uitbouw van Axele on-the-job: een innovatieve mobiele applicatie voor het duurzaam delen van kennis en informatie.

Lees meer
Wat kan je leren van 'De Kampioenen'?
March 5, 2024

Wat kan je leren van 'De Kampioenen'?

Herhaling werkt. Door inhoud op verschillende manieren en tijdstippen aan te bieden, krijgt de lerende de kans om kennis te verankeren.

Lees meer